Wat is een asbestattest en wie heeft het nodig?

Nov 23, 2023

In België is een asbestattest verplicht als de woning die je verkoopt voor 2001 werd gebouwd. Bij het tekenen van het compromis moet je het attest voorleggen.

Wat is asbest?

Asbest is een natuurlijk mineraal dat uit microscopisch kleine vezels bestaat. Het werd in het verleden gebruikt vanwege zijn hittebestendige en isolerende kenmerken. Vandaag de dag zijn we alert voor asbest omdat het inademen van asbestvezels schadelijk is en kan leiden tot ernstige gezondheidscomplicaties, zoals asbestose, longkanker en mesothelioom. Asbest vormt geen gevaar als het onbeschadigd in de woning aanwezig is.

Wat is een asbestattest?

Het asbestattest is een document dat aangeeft of er al dan niet asbest aanwezig is in een bepaalde constructie of gebouw. Bij de verkoop, verhuur of renovatie van onroerend goed wordt een asbestattest vaak vereist. Het doel van het asbestattest is om potentiële kopers, huurders of werknemers te infomeren over de asbesttoepassingen, hun toestand en hoe daarmee om te gaan. Je krijgt advies over hoe je het best asbest kunt beheren of verwijderen. Het attest moet steeds opgesteld worden door een erkende asbestdeskundige.

Is een asbestattest verplicht?

In België is een asbestattest verplicht als de woning die je verkoopt voor 2001 werd gebouwd. Bij het tekenen van het compromis moet je het attest voorleggen.

Ook een schuur, een tuinhuis of een garage moet worden gecontroleerd, behalve als de grondoppervlakte minder dan twintig vierkante meter is. Een asbestattest is wel vereist als het om meerdere kleine gebouwen gaat die samen een grotere grondoppervlakte beslaan.

Ook wanneer je een appartement verkoopt met een ouder bouwjaar dan 2001, moet een asbestattest worden opgesteld. Voor de gemeenschappelijke delen geldt de verplichting vanaf 1 mei 2025.

Vanaf 2032 moet elke woning van voor 2001 over een asbestattest beschikken, of ze te koop staat of niet.

Tegen 2040 wil de Vlaamse overheid Vlaanderen asbestveilig maken. Al is het geen verplichting voor particulieren om het asbest te verwijderen. Iedereen die over asbestmaterialen beheert moet er voor zorgen dat die geen risico zijn voor de mens en het milieu. Als er volgens het asbestattest asbestmaterialen met verhoogd risico aanwezig zijn, zijn er maatregelen nodig. Bij renovaties is het niet toegestaan om asbest opnieuw in te sluiten. Elk asbest dat eenvoudig bereikbaar is bij een renovatie moet onmiddellijk verwijderd worden. Het hangt af van de situatie of je dit zelf mag verwijderen of het verwijderd moet worden door een erkende asbestverwijderaar.

Deze regelgeving kan echter veranderen, dus het is altijd raadzaam de meest recente wetgeving te raadplegen of professioneel advies in te winnen bij lokale autoriteiten of specialisten om ervoor te zorgen dat je op de hoogte bent van de specifieke vereisten.

Bron: Vastgoed flitsen – 1940 – p 8 – “Een goedkopere offerte voor een asbestattest is niet noodzakelijk voordeliger.Ontvang aanbiedingen op maat

Laat ons weten wat jij zoekt! Ons portfolio van woningen groeit elke dag. Wij sturen je enkel de nieuwe woningen door die exact aan jouw criteria voldoen. En je kan er onmiddellijk virtueel door wandelen van thuis uit. Makkelijker kan het niet.

Hou me op de hoogte
Website ontwikkeld door