EPC en EPB: geen synoniemen

Nov 23, 2023

EPC en EPB zijn afkortingen over energieprestaties waarvan weinigen ze kunnen onderscheiden. In deze blogpost worden deze begrippen uitgebreid uitgelegd en worden de verschillen duidelijk.

EPB: Energieprestatie en Binnenklimaat

Wanneer u een nieuwbouwhuis wilt realiseren of van plan bent uw bestaande woning ingrijpend energetisch te renoveren in Vlaanderen, dan moeten de EPB-eisen niet over het hoofd worden gezien. Sinds 2006 spelen deze eisen een essentiële rol in de bouwsector. Het voornaamste doel van het EPB-systeem is het bevorderen van energie-efficiëntie, het aanmoedigen van het gebruik van duurzame energiebronnen en het verminderen van de impact van gebouwen op het milieu.

Het E-peil is hierbij een cruciaal begrip. Dit cijfer vertegenwoordigt de energiebehoefte van uw woning. Met andere woorden, hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger uw huis is. Een lager E-peil betekent dat uw woning minder energie verbruikt, wat niet alleen gunstig is voor het milieu, maar ook voor uw energierekening.

EPC: Energie Prestatie Certificaat

Het EPC, ofwel Energie Prestatie Certificaat, is een cruciaal document als u van plan bent uw woning te verhuren of te verkopen. Het EPC is een officieel verslag dat de energie-efficiëntie van een gebouw beoordeelt en inzichtelijk maakt. Het biedt potentiële kopers of huurders waardevolle informatie over hoe energiezuinig of -inefficiënt het betreffende pand is.

Het hoofddoel van een EPC is het creëren van bewustwording over de energieprestaties van een gebouw. Het stelt mensen in staat om weloverwogen beslissingen te nemen over hun toekomstige woningkeuze, en draagt bij aan een groenere en duurzamere leefomgeving.

Een EPC-deskundige voert een grondige inspectie uit, waarbij aspecten zoals isolatiematerialen, ramen, verwarmings- en koelsystemen, warmwaterinstallaties en ventilatie worden beoordeeld. De verzamelde gegevens worden zorgvuldig geanalyseerd en resulteren in een EPC-score en label.

Het streefdoel is om tegen 2050 een A-label te behalen, wat betekent dat u een maximale score van 100 kWh/(m² jaar) heeft bereikt. Een lager EPC-getal en een gunstiger label duiden op een energiezuiniger pand, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook kan leiden tot aanzienlijke besparingen op uw energiekosten.

Een EPC-attest behoudt zijn geldigheid gedurende 10 jaar. Vanaf 2022 is het vereist dat bij de verkoop van een bestaande woning het EPC-attest is opgesteld in 2019 of een latere datum. Wie een woning met energielabel E en F koopt, moet binnen de vijf jaar renoveren tot minstens een label D.

We kunnen dus concluderen dat EPC bestaande gebouwen beoordeelt voor kopers of huurders, terwijl EPB zich richt op energie-efficiëntie bij nieuwbouw en renovaties.

 

Bron: Vastgoed flitsen – 1942 – p5 - EPC en EPB: Geen synoniemenOntvang aanbiedingen op maat

Laat ons weten wat jij zoekt! Ons portfolio van woningen groeit elke dag. Wij sturen je enkel de nieuwe woningen door die exact aan jouw criteria voldoen. En je kan er onmiddellijk virtueel door wandelen van thuis uit. Makkelijker kan het niet.

Hou me op de hoogte
Website ontwikkeld door